Novovzniknuté Centrum globálnej politickej ekonómie pri Fakulte medzinárodných vzťahov EU v Bratislave Vás srdečne pozýva na diskusiu "Klimatická diplomacia - jej možnosti a limity v riešení klimatickej krízy".

klimatická diplomacia jej možnosti a limity v riešení klimatickej krízy 2

Cieľom podujatia je prediskutovať medzinárodné aspekty riešenia klimatickej krízy a nevyhnutnosti systémových zmien pre odvrátenie kolapsu podmienok existencie spoločnosti. Nedostatočný pokrok v realizácii medzinárodných dohôd a záväzkov, alebo dokonca ich neplnenie, predovšetkým v kľúčovej otázke znižovania emisie skleníkových plynov,  približuje podľa vedeckých poznatkov svet k bodu, keď  sa negatívne dôsledky globálneho otepľovania stanú nezvratnými.

To samozrejme oprávnene nastoľuje otázku, prečo medzinárodná spolupráca, a teda aj klimatická diplomacia, nie je dostatočne efektívna? Prečo štáty prijímajú skôr minimalistické záväzky týkajúce sa znižovania emisií skleníkových plynov a často len váhavo pristupujú k ich plneniu? Je v tejto situácii opodstatnené pokračovať v konferenciách účastníkov (COP) a neslúžia tieto len zakrývanie nedostatočnej aktivity štátov? Čo ukázala COP 28 v Dubaji? Do týchto procesov vstupujú aj ekonomické a sociálne nerovnosti medzi krajinami a z nich vyplývajúce rozpory medzi tzv. Globálnym severom a Juhom. Nakoľko sú tieto geopolitické faktory závažné v riešení klimatickej krízy a ak sú významné, existuje možnosť ich eliminovania?

Prečo eviromentálne, odborové a ďalšie mimovládne organizácie na národnej a transnárodnej úrovni nedokážu vytvárať výraznejšiu protiváhu vplyvu korporácií na medzinárodné rokovania o klimatickej zmene? Ako je možné zvýšiť účinnosť tlaku na vlády a korporácie s cieľom uskutočnenia systémových zmien v záujme  záchrany podmienok pre  existenciu ľudskej spoločnosti v súlade so sociálnou spravodlivosťou na národnej a medzinárodnej úrovni?       

 

In order to promote positive awareness and promote organized public events, the University of Economics in Bratislava produces visual and audio recordings and publishes them on its website. In case of reservations to the published video and audio recordings, please make these reservations in writing to the following e-mail address: . Complete information on personal data processing here.