V dňoch 8.-12. februára 2010 sa v rámci projektu Quo vadis Europe uskutočnila služobná výskumná cesta Fakulty medzinárodných vzťahov na Island. Pod vedením dekanky, prof. Ing. Ľudmily Lipkovej, CSc., doc. PhDr. Marty Zágoršekovej, CSc. z katedry medzinárodných politických vzťahov a Ing. Tomáša Dudáša, PhD. sa cesty zúčastnili siedmi interní doktorandi FMV a dvaja vybraní študenti prvého ročníka inžinierskeho štúdia.

Cieľom cesty bolo severoislandské mesto Akureyri, ktoré je domovom druhej najväčšej univerzity v krajine – Univerzity v Akureyri. Tu sa konal druhý seminár v rámci programu „Kam kráčaš, Európa?“ s témou „Prosperita“. Popri slovenských účastníkoch a participantoch z domácej univerzity sa na nej zúčastnili študenti, doktorandi a vedci z nórskej Univerzity v Bergene. Spomedzi najvýznamnejších mien možno spomenúť prof. Terje Knudsena, prof. Ingi Rúnar Edvardssona a prof. Ogmundura Knuttsona. Svojou účasťou poctil účastníkov semináru aj rektor Univerzity v Akureyri prof. Stefán Sigurdsson a dekan Fakulty obchodu a vedy prof. Hans Kristján Gudmundsson.

Participanti semináru v priebehu štyroch dní rokovali v sekciách a ich výskumnou úlohou bolo stanoviť optimistický, realistický a pesimistický scenár ekonomického vývoja Európy do roku 2010. Prerokované témy zahŕňali trendy v hospodárskom smerovaní Európy, budúcnosť sociálnych systémov, postavenie vedy a výskumu v Európe a trvalo udržateľné zdroje energie. Jednotlivé tímy na záverečnom plenárnom zasadnutí prišli k záveru, že hospodárska budúcnosť Európy je napriek mnohým objektívnym prekážkam optimistická. Vypracované scenáre budú publikované po skončení projektu a budú dostupné aj širokej verejnosti prostredníctvom internetovej stránky Fakulty medzinárodných vzťahov. 

Súčasťou výskumného pobytu na Islande bola exkurzia do geotermálnej elektrárne v Krafle, ktorú financovala hosťujúca univerzita v spolupráci s mestom Akureyri. Energetickí odborníci tu účastníkom semináru prezentovali prevádzku elektrárne a poukázali na jej environmentálnu nezávadnosť. 

Posledný, tretí seminár projektu Quo vadis Europe sa uskutoční v máji 2010 a jeho hostiteľom bude Univerzita v Bergene. Z plodného a priateľského trialógu partnerských univerzít je už ale teraz jasné, že prebiehajúci program je len začiatkom vzájomnej dlhodobej spolupráce a v budúcnosti bude pokračovať prostredníctvom nových projektov. 

Projekt Quo vadis Europe je spolufinancovaný z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR prostredníctvom Fondu NIL na podporu spolupráce v oblasti vzdelávania. 

prosperita

 

In order to promote positive awareness and promote organized public events, the University of Economics in Bratislava produces visual and audio recordings and publishes them on its website. In case of reservations to the published video and audio recordings, please make these reservations in writing to the following e-mail address: . Complete information on personal data processing here.