V dňoch 6.-10. mája 2010 sa v priestoroch nórskej Univerzity v Bergene konal tretí workshop v rámci projektu Quo vadis, Europe. Na workshope sa z pozície organizátorov zúčastnila 12-členná výskumná skupina z Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave vedená dekankou fakulty, prof. Ing. Ľudmilou Lipkovou, CSc. Tím pozostával z doc. PhDr. Marty Zágoršekovej, CSc., Ing. Tomáša Dudáša, PhD., siedmich interných doktorandov FMV a dvoch študentov druhého stupňa vysokoškolského štúdia. 

Základnou výskumnou ambíciou slovenských, nórskych a islandských participantov bolo pomenovať hlavné determinanty vývoja kultúry v európskom priestore, analyzovať dynamiku ich zmien a pomenovať nové faktory, ktoré budú ovplyvňovať európsku kultúru v budúcnosti s výhľadom do roku 2030. Workshop prebiehal prostredníctvom 30-minútových prednášok profesorov s následnou dvojhodinovou diskusiou v tímoch a konkluzívnou diskusiou v pléne. Úlohou diskusie v tímoch bolo vypracovať optimistickú, realistickú a pesimistickú víziu skúmanej problematiky pre Európu v roku 2030. 

Prerokované témy zahŕňali geopolitické základy európskej identity a európskej verejnej sféry, rolu kapitalizmu, komunizmu a postkomunizmu pri formácii európskych kultúr, dopady národných kultúr na organizáciu podnikov a dichotómiu medzi národnou príslušnosťou a komunitárnou identitou v prejavoch predsedov Európskej rady. Možno skonštatovať, že v porovnaní s predchádzajúcimi workshopmi s témami stability a prosperity v Európe v roku 2030 bol pri diskusiách o kultúre zaznamenaný vysoký stupeň konvergencie medzi scenármi jednotlivých tímov. Budúce smerovanie európskej kultúry je tak navonok menej neisté ako politické a ekonomické smerovanie kontinentu. 

Workshop v Bergene bol posledným z trojice plánovaných podujatí v rámci projektu Quo vadis, Europe. Partnerské univerzity budú v nasledujúcom období intenzívne pracovať na finalizácii výstupnej publikácie z projektu, ktorej vydanie sa predpokladá začiatkom leta 2010. 

Účastníci workshopu v Bergene sa jednomyseľne zhodli, že projekt bol úspešný po vedeckej, kultúrnej ako i sociálnej stránke. Vedúci tímov jednoznačne navrhli pokračovanie trojstrannej spolupráce aj v budúcnosti, prostredníctvom nových projektov, publikácií a akademických výmien. 

kultura

 

In order to promote positive awareness and promote organized public events, the University of Economics in Bratislava produces visual and audio recordings and publishes them on its website. In case of reservations to the published video and audio recordings, please make these reservations in writing to the following e-mail address: . Complete information on personal data processing here.