Akademický senát Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave na svojom zasadnutí dňa 3. marca 2021 prijal nasledovné uznesenie:

 

PROTEST

 

AS FMV ako reprezentant akademickej obce FMV vyjadruje protest proti obsahu návrhu novely zákona o vysokých školách a spôsobu jeho prípravy.

Návrh novely zákona obsahuje ustanovenia umožňujúce neprípustné politické zasahovanie do autonómneho fungovania vysokých škôl, likvidáciu akademickej samosprávy a demokratických slobôd. Za neprijateľný považujeme nielen obsah, ale aj doterajší spôsob prípravy novely zákona, keďže ignoroval univerzity ako partnerov štátnej správy v zásadných otázkach reformy vysokého školstva Slovenskej republiky.

AS FMV vyzýva Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, aby ďalšia príprava novely vysokoškolského zákona bola intenzívne konzultovaná so zástupcami Rektorskej konferencie SR, Rady vysokých škôl SR a Študentskej rady vysokých škôl SR. V tejto súvislosti AS FMV víta ochotu MŠVVaŠ SR začať konzultácie o novele zákona o vysokých školách. Žiadame však, aby novela zákona zodpovedala skutočným potrebám vysokých škôl a to tak z hľadiska ich riadenia, ako aj financovania, ktoré ďaleko zaostáva za súčasnými vysokými nárokmi na vedecko- výskumnú a pedagogickú činnosť.

V prípade, že MŠVVaŠ SR nebude reflektovať na podnety z akademického prostredia, pristúpi akademická obec FMV k razantnejším formám protestu.

 

doc. Ing. Martin Grešš, PhD. 

predseda AS FMV

 

In order to promote positive awareness and promote organized public events, the University of Economics in Bratislava produces visual and audio recordings and publishes them on its website. In case of reservations to the published video and audio recordings, please make these reservations in writing to the following e-mail address: . Complete information on personal data processing here.